Masterclass 14 i.s.m Vredeseilanden

 

Masterclass ‘De vraag van 9 miljard’ – 29 april tot 1 mei in De Waterman, Molenbeek

Lig jij wakker van de dreigende voedselschaarste? Vraag jij je soms af hoe we in 2050 genoeg voedsel kunnen voorzien voor maar liefst 9 miljard mensen? Kom dan naar de masterclass ‘De vraag van 9 miljard’, georganiseerd door Vredeseilanden en Act4Change.

 

Tijdens dit weekend nodigen we jongeren (18-35 jaar) uit om samen met experts de toekomst van onze voeding onder de loep te nemen. Het weekend bestaat uit 3 inhoudelijke trajecten (bij het inschrijven kies je voor 1 van de 3 trajecten) en een gemeenschappelijk programma.

GEMEENSCHAPPELIJK PROGRAMMA

Op vrijdagavond geeft Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege het startschot. Het wordt een interactief uurtje gemodereerd door Nic Balthazar. Graag willen we jullie aansporen om vooraf al vragen te bedenken en door te geven aan ons.

Verder op het gemeenschappelijk programma: keuze uit multiculturele wandeling, documentaire Les Liberterres of kookworkshop en ruimte om in een open space met anderen in dialoog gaan over een onderwerp waarin jij de expert ter zake bent.

TRAJECTEN

1) ‘Toekomstige landbouw- en voedselmodellen’: Maak kennis met de visie van het ecomodernisme versus een agro-ecologische opvatting. Hoe kijken deze stromingen naar de toekomst van landbouw? Zijn ze elkaars tegengestelde? Of zijn er vruchtbare kruisingen tussen beide visies mogelijk? 

 • In een eerste sessie neemt Bart Coenen ons mee in het ecomodernistisch verhaal dat pleit voor intensieve landbouw. De verbouwde velden zijn laag in biodiversiteit, maar hoog in opbrengst per hectare waardoor veel land terug aan de natuur kan worden toegewezen. Bart Coenen vertaalde het ecomodernistisch manifest naar het Nederlands en runt de nieuwssite backcover.be.
 • In de tweede sessie vertrekt Marjolein Visser vanuit het agro-ecologisch verhaal.
  Marjolein Visser studeerde af als landbouwingenieur en doceert sinds 2006 landbouwsystemen, agro-ecologie en plantenveredeling aan de ULB
 • Ten slotte zal Gert Engelen, Program Advisor public & private sector bij Vredeseilanden, ons meer vertellen over de rol en het belang van samenwerking en transparantie tussen verschillende spelers in de voedselketen.

 

2) In het tweede traject zoomen we in op de situatie van de ‘Vlaamse boeren’. Wat zijn de uitdagingen waar ze mee worden geconfronteerd en hoe gaan ze hier mee om? Is er nog een toekomst weggelegd voor de Vlaamse boer en hoe rooskleurig is die?

 • De Groene Kring is de beweging van en voor (toekomstige) jonge land- en tuinbouwers en jongeren met een hart voor de land- en tuinbouwsector. Ze leggen een belangrijke klemtoon op een toekomstgerichte land- en tuinbouw, die instaat voor gezond voedsel, een leefbaar platteland en produceert met oog voor mens, dier en milieu. Drie leden van de  Groene Kring (Sam Magnusondervoorzitter,  Jannes Maes: Internationaal vertegenwoordiger en Giel Boey: voorzitter) zullen hun visie over de concrete aanpak van deze toekomstplannen met ons komen bespreken.

 • OogstGOED is een CSA-zelfoogstboerderij waar leden aan het begin van het jaar een oogstaandeel kopen en hiervoor in de plaats het hele jaar door zelf groenten, fruit en kruiden op het veld komen plukken voor eigen dagelijks gebruik. Ze komen ons vertellen hoe zij in CSA-landbouw de toekomst van de landbouw willen veranderd zien.

 

 

3) ‘Solve the local food waste problem!’ (dit traject is in het Engels)

In the Food Waste Challenge, you will get the opportunity to help local groceries reducing their food waste. How? By developing a startup around this theme!
You will start this masterclass co-creation track with a learning journey, where you will experience the quantities of good food being thrown away daily. After this, you will hear what the challenges are for these groceries by attending a panel discussion with experts in the field. Finally, you will be given all the tools and guidance to start your own food reducing/preventing startup, as well as coaching to continue with your idea. This co-creation track will be given by Alice Conquand and Cassandra Bui from FSE Network, the European knowledge-sharing platform for food waste innovators and entrepreneurs.


 

PRAKTISCH

 • Waar? De Waterman, Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
 • Wanneer? Aankomst vrijdag 29 april tussen 18u en 18u45*. 
  Einde voorzien zondag 1 mei om 15u.

(* Onze eerste spreker, minister Joke Schauvliege, start vrijdag om 19u. We willen iedereen vragen ten laatste om 18u45 aanwezig te zijn zodat we tijdig kunnen starten.)

 

 • Prijs? 50 euro voor werkenden - 35 euro voor niet-werkenden/studenten (maaltijden en overnaching inbegrepen)
 • Wat schaft de pot? Alle aangeboden maaltijden zijn vegetarisch.
 • Meer info? klik hier voor meer informatie over het jongerentraject.

 

​​Inschrijven!