Muide4Youth

Verslag CEAL project

Gedurende twee weekends in februari zijn we met een groep jongeren tussen 18 en 25 jaar op zoek gegaan naar hun dromen voor de wijk Muide-Meulestede. Deze dromen gaan over wat de jongeren in samenspraak met mensen uit de buurt willen veranderen in hun wijk Muide-Meulestede. Act4change initieerde samen met vzw Jong een Oasis Game die voor de eerste keer in België gespeeld wordt. Doorheen de zeven stappen van het spel kwamen we uit bij verschillende dromen op korte en lange termijn.

Op een golf van positieve energie werd de uitdaging om de droom van een buurtfilmavond/ontmoetingsplek voor jongeren in de Muide de tweede zaterdag georganiseerd. We bouwden een ‘cosy corner’ uit afvalhout, kussens uit afgedankte materialen en boden hapjes en zelf gemaakt ice tea aan, verkregen door voedseloverschotten uit de buurt. De buurt versierde tegels die we uitstalden op de filmavond. Een mooie veertig man opkomst was het resultaat van een kleine week intense inzet!

Op de laatste dag van de Oasis Game kwamen de dromen op lange termijn weer op tafel. Aan de hand van het business model canvas ontsproten drie projecten die in de volgende weken verder ontwikkeld zullen worden. Hoe starten we een project voor ‘street work out’ publiek sporten, een talentshow voor de buurt en een LETS-systeem voor de buurt waar de net aangemeerde ponton met vluchtelingen misschien een opportuniteit vormt?

De volgende stap in het proces is het uitwerken van deze dromen. Hiervoor kregen de jongeren externe begeleiding tijdens een eerste workshop die plaatsvond vrijdag 25 maart. Voor deze workshop werden Filip François van LETS en Jelle Monstrey iwm crowdfunding uitgenodigd. Met hun kennis van zaken kunnen ze de jongeren verder hun projecten uit te werken.

Volg de ontwikkeling op onze website en op www.ceal-network.org