Wij zijn Act4Change

Wat begonnen is als een groep vrienden met eenzelfde missie (jongeren versterken zodat ze zelf actie kunnen ondernemen voor een duurzame toekomst), is in 10 jaar uitgegroeid tot een bruisende organisatie voor en door jongeren.

Act4Change draait bijna volledig op (jonge) helden, die hun tijd kosteloos inzetten om een leeromgeving voor duurzaamheid te creëren. Vandaag zijn een dertigtal vrijwilligers actief binnen Act4Change. Onze groep bestaat uit een mix van denkers en doeners, groentjes en kenners, twintigers en jonge dertigers. 

 

Spreek ons zeker aan als je ons op een activiteit, lezing of gewoon ergens op café tegenkomt. We vertellen je graag wat ons drijft. We kunnen eigenlijk niet wachten om je dat al te vertellen!

 

Wil jij ook meewerken aan Act4Change of proeven van onze werking? Lees hier hoe je ons kan steunen.

GETUIGENISSEn

Je kan al onze vrijwilligers ook rechtstreeks bereiken via naam@actchange.be, bijvoorbeeld jonathan@act4change.be

Jonathan - voorzitter
Jonathan - voorzitter

Toegegeven, ik had in het begin een beetje schrik op mijn eerste raad van bestuur. Had ik iets bij te brengen in deze groep die gonsde van de kennis en goesting? Het zal wel zijn werd mij gezegd. Na drie jaar trek ik de kerngroep. Ik ben gebeten door de vraag hoe we het beste uit een groep enthousiastelingen kunnen halen. Misschien is dat wel Act4Change voor mij: gestroomlijnd enthousiasme voor een duurzame maatschappij.

Joke
Joke

Een vacature op 11.be triggerde mijn aandacht: ik wou graag meewerken aan de tweede Masterclass voor Duurzame Ontwikkeling van Act4Change. Vandaag, 5 jaar en vele Masterclasses later, heb ik de stap gewaagd in de Raad van Bestuur. Ik zie Act4Change als een springplank in een zonnig, niet te druk zwembad voor ons, jongeren met een onstilbare passie voor duurzaamheid. Act4Change laat ons samen balanceren om er uiteindelijk voor te gaan.

Ignace - kernlid
Ignace - kernlid

Plots stond ik veganistisch te koken op een Knooppunt voor Toekomstige Generaties van Act4Change. De goesting om vrijwilliger te worden begon samen met de vers gemaakte knolseldersoep te borrelen. De inspirerende en professioneel georganiseerde masterclass over CSR trok me over de schreef. Ondertussen ben ik klaar om te organiseren, te experimenteren, bij te leren en te inspireren. Klaar voor actie!

Ann
Ann

Iets meer dan vijf jaar had ik het gevoel dat ik het wel wat gezien had in het Belgische "duurzaamheidsaanbod". Act4Change werd verbazingwekkend snel een stevig netwerk met tal van activiteiten. Ik blijf me er dagelijks over verbazen hoeveel daadkrachtige en innovatieve jongeren er hier rondlopen. Hen met Act4Change ondersteunen en samenbrengen, daar wil ik mij graag voor engageren!

Yolan
Yolan

De leuze van Act4Change is "van mokkers naar makers". Hoe vaker ik dat credo lees, hoe meer ik overtuigd ben dat Act4Change met de juiste zaken bezig is. Zelf ben ik hier professioneel en in mijn persoonlijk engagement voortdurend mee bezig: hoe kunnen we mensen ondersteunen, kansen aanbieden om te leren, te verkennen, te verbinden, zodat zoveel mogelijk mensen starten met "maken". We hebben nood aan een leger duurzame veranderaars met goesting. Ik ben trots dat ik meehelp met de creatie ervan!

Jan-Hendrik
Jan-Hendrik

Ik hoorde voor het eerst van Act4Change tijdens mijn deelname aan de Bootcamp 'Circulaire Economie’.
 Een week intens samenwerken met geëngageerde jongeren heeft me een pak energie gegeven. Ik sloot me aan bij Act4Change, bij de werkgroep 'Generation T’. Een van de troeven van Act4Change is dat je als vrijwilliger jouw persoonlijke groei ambities kan linken aan die van de organisatie. Zo ben ik momenteel aan het experimenteren met mijn passie voor communicatie binnen Act4Change.

Inge
Inge

Hallo! Mijn naam is Inge en ik ben sinds juni 2018 vrijwilliger bij Act4Change. Ik hou mij graag bezig met de logistieke en financiële kant van onze bruisende organisatie. Met mijn enthousiasme en energie hou ik alvast de sfeer erin op onze bijeenkomsten. Altijd welkom om die change-vibes mee te beleven!

Daan
Daan

Mijn eerste indruk van Act4change dateert van tijdens mijn studietijd. Toen al had ik het gevoel dat dit een vereniging is om de gaten te houden. Een tijd, heel wat engagement en veel plezier later ben ik super tevreden dat ik in het mokkers-naar-makers verhaal ben gestapt. Wat ik altijd zo interessant heb gevonden aan Act4change is dat je de kans krijgt om jezelf te ontplooien en (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen waardoor niet enkel de organisatie vooruit gaat maar je zelf ook groeit.

Elisa
Elisa

In maart 2018 nam ik deel aan de Masterclass Sustainable Development waar ik voor het eerst in aanraking kwam met Act4Change. Een knagend gevoel van dat ik wou bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving én een nood aan verandering maakte dat ik vrijwilliger werd bij een organisatie die ik eigenlijk niet zo goed kende maar wel leek te bruisen van energie. Een jaar later heb ik niet alleen de mogelijkheid gehad om te groeien, ik heb ook een fantastische groep mensen te leren kennen!

Aaron
Aaron

Ik zie Act4Change als een stevig duurzaamheidslaboratorium waar vrijwilligers en doelpubliek elkaar overlappen. Net dat is voor mij de kracht van Act4Change: als vrijwilliger reik je niet enkel de hand naar mokkers en makers maar ga je zelf ook door een groeiproces. Act4Change is voor mij dé broeiplek waar ik mijn talenten kan ontdekken, ontwikkelen en mezelf omringd zie met fijne, interessante mensen die mij daarbij kunnen helpen.

Valerie - kernlid
Valerie - kernlid

Valerie!

Milan
Milan

Vanuit mijn zorg om een duurzame wereld besloot ik me aan te sluiten als vrijwilliger bij Act4Change. Naast alle interessante en boeiende initiatieven waaraan ik kon meewerken bij Act4Change, is de grootste meerwaarde voor mezelf het groepsgevoel dat binnen de organisatie en tijdens al zijn activiteiten overheerst. Het doet deugd om aansluiting en raakvlakken te vinden binnen een groep van gemotiveerde mensen die steeds openstaan voor nieuwe ideeën en nieuwe personen.

Werknemers

De organisatie en vrijwilligers worden ondersteund door twee superhelden / werknemers. Je kan bij hen terecht voor al je vragen en ideeën. 

Famke

Algemene coördinatie |

zakelijk leiding

Famke Dhont

famke@act4change.be

+32 470 60 96 49

 

Fay

Project RAVE | communicatie | community

Fay de Haan

fay@act4change.be

+32 479 85 70 34

 

ons manifesto
Ambitie
onze ambitie

Onze ambitie is: een veilige, inspirerende en actiegerichte leeromgeving te creëren waarin jongeren sleutelcompetenties ontwikkelen om bij te dragen aan duurzame verandering.

Overtuiging
onze overtuiging

Onze overtuiging is dat: jongeren een hefboom van verandering zijn. Door jongeren te versterken in kritieke sleutelcompetenties die nodig zijn in een ecologisch, sociaal en economisch duurzame samenleving dragen we bij tot de transitie.

Kernwaarden
onze kernwaarden

Onze kernwaarden die we ten allen tijde toepassen en bewaken zijn samenwerking, plezier, gelijkwaardigheid.

Expertise
onze expertise

Onze expertise zijn methodieken om een open leeromgeving te organiseren en peer-to-peer learning te faciliteren.

De Act4Change leercirkel (of circle of engagement) visualiseert de verschillende fases (leerfase) die jongeren  doormaken om bij te dragen aan duurzame verandering. In  elke fase richtten we ons het versterken van  bepaalde sleutelcompetenties.

Meer weten over ons theoretisch kader? Ons handboek is open source.

De act4change leercirkel
Competentiecirkel_versie1.png
Documenten