top of page
  • Caroline

Ulex-inspiratie tijdens de lockdown (IV)

Bijgewerkt op: 21 jul. 2021


Handzeep en inclusiviteit

 

Eind september 2019 had ik de kans om deel te nemen aan de Ulex-training "Facilitating Diversity, Equality & Inclusion", 7 dagen ver van alles. Het kostte me wat tijd om er over te praten, maar mede-deelneemster Kira heeft onze ervaring daar weten te verwoorden: je komt getransformeerd terug. We kijken sindsdien op een andere manier naar wat er in onze samenleving gebeurt.

We beseffen hoe destructief bepaalde woorden, acties,... kunnen zijn. Maar we zijn als de vissen die niet weten dat ze in het water liggen. Vaak zitten we in een situatie waarin dit alles ons goed uitkomt, dus we hebben moeite om tot besef te komen.

Zo kreeg ik een verhaal te horen over een bedrijf dat een "automatische" handzeep ontwikkelt. Je hoeft alleen maar je hand te bewegen en de zeep loopt eruit. Alleen, op een dag klaagt iemand dat het niet werkt. Waarom werkt het niet? De detector werkte alleen voor lichte huid. De ontwikkelaars hadden niet aan andere huidskleuren gedacht. Dit illustreert het zichtbare en directe gevaar van ons gebrek aan inclusiviteit. Maar het gaat veel verder dan dat!

Willen we, net als bij zeep, een wereld blijven bouwen die niet voor iedereen werkt? Het is meer dan tijd om onze wereld te deconstrueren en opnieuw op te bouwen, om elk individu van onze mensheid erbij te betrekken.

Deelname aan de Ulex training werd mogelijk gemaakt door Erasmus+ financiering.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page