top of page

Ulex-inspiratie tijdens de lockdown (V)

Bijgewerkt op: 21 jul. 2021


De Taart van de Veerkracht

 

Politici schuwen dezer dagen de oorlogsretoriek niet. De analyse of dit terecht of zinvol is, laat ik aan anderen over. Wel is het duidelijk dat Corona de wereld zoals we die kennen stevig door elkaar geschud heeft. Velen hopen dit momentum te kunnen gebruiken om de transitie naar een betere en duurzamere maatschappij te versnellen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar probeer jezelf hierbij niet uit het oog te verliezen. Zorg voor jezelf en check af en toe hoe het met je eigen veerkracht gesteld is.

“Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.” -- Audre Lorde

In september 2019 kreeg ik de mogelijkheid om via Act4Change de inspirerende Ulex-training “Roots of Resilience” te volgen. Daar schotelde men ons de Taart van de Veerkracht voor (“the Resilience Pie”), een eenvoudige methode die helpt om je eigen weerbaarheid onder de loep te nemen. Het idee is dat er vijf domeinen in je leven zijn die bepalen of je tegen een stootje kan.

  • Basisbehoeften - Eet gezond. Slaap als je moe bent. Beweeg voldoende. Ga naar de dokter als je ziek bent. Verzorg jezelf en zorg voor voldoende stabiliteit in je leven. Dit is de basis.

  • Samen zijn - Dit gaat over familie, vrienden, de liefde, maar ook over samen werken, samen vieren, elkaar steunen en inspireren. Bij wie kan jij terecht met vragen? Wie begrijpt jou? Bij wie voel jij je goed?

  • Alleen zijn - Maak je soms ruimte voor jezelf? Om tot rust te komen. Of om stil te staan bij waar je naartoe wil en wat je graag doet. Dit gaat over zelfreflectie, motivatie en zingeving.

  • Natuurconnectie - Op welke momenten voel je je verbonden met de natuur? Waar kan jij van genieten? Wanneer kom je tot rust? Wat tovert een glimlach op je gezicht?

  • Cognitieve ontwikkeling - Wat doe je om bij te leren, jezelf te ontwikkelen, kennis en vaardigheden te delen of betekenisvol bezig te zijn? Dit kan gaan over opleidingen en boeken, maar even goed over een boeiend gesprek of het testen van een nieuw gerechtje.

Probeer voor elk domein op te sommen hoe jij hier heel concreet invulling aan geeft. Van zodra je taartstukken volgeschreven zijn, kan je de analyse maken. Je bepaalt zelf waar je voldoende op lijkt in te zetten en en waar extra aandacht nodig is.

Bijkomend kan je de vraag stellen in welke mate de Coronacrisis impact heeft op jouw taart. Is ze nog steeds evenwichtig ingevuld? En moest dat niet het geval zijn, wat kan je dan doen om bepaalde domeinen te versterken? Vergeet niet om mild te zijn voor jezelf. Er zijn maar weinig mensen die perfecte taarten bakken ;)

Deelname aan de Ulex training werd mogelijk gemaakt door Erasmus+ financiering.


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page