top of page
Foto van schrijverSophie Brassinne

Duurzaam ondernemen kan ook online! Over de workshop: Van idee tot actie met Isabelle Vanhoutte

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Laat je niet tegenhouden door wat er zou of niet zou kunnen komen

Op maandag 23 november 2020 heb ik deelgenomen aan een workshop over duurzaam ondernemen bij Act4Change. Het evenement was in twee delen verdeeld: een eerste deel waar we konden luisteren naar het boeiend verhaal van Isabelle Vanhoutte, freelance journalist, medeoprichter van uitgeverij Henri Lejeune en voormalige deelneemster aan Act4Change’s masterclasses, en een tweede deel waar we zelf aan de slag konden gaan door in kleine groepjes te brainstormen over klimaat en andere sociale uitdagingen.


Start om 19u30: Isabelle is super geïnteresseerd in duurzaam ondernemen, ze categoriseert zichzelf als een doener. Een paar jaar terug startte ze een website: kleinerevolutie.org, met als visie zaadjes te planten om zo samen stilaan de wereld te veranderen. De website verzamelt portretten van jonge en minder jonge ondernemers die hun zaken anders doen, op een rechtvaardige, milieubewuste en duurzame manier. Uit haar website kwam het idee om een boek te schrijven, namens het “Handboek voor de Circulaire Economie”, met nieuwe fascinerende getuigenissen.

Het boek focust dus op circulaire economie, in en uit. Daarmee bedoel ik dat het publiceren van het boek ook 100% duurzaam is verlopen, door bijvoorbeeld het printen op snijrestjes in plaats van op nieuw papier. Het boek richt zich op het begrijpen van de transitiebeweging naar een betere samenleving en zo lezers die zichzelf als doeners beschouwen volop te inspireren. Recyclage en circulaire economie zijn een van mijn favoriete conversatiepunten, daarom landt dit boek ook waarschijnlijk op mijn duurzame-zero-waste-cadeautjeslijst voor kerstmis! Isabelle vertelt dat vooraleer ze haar website lanceerde ze een masterclassweekend van Act4Change bijwoonde. Ze bewaart daar goede herinneringen aan en zei dat de workshop haar geholpen heeft om van job te veranderen en om écht freelance journalist te worden. Haar tip naar ons toe was: “Begin maar, als er later problemen komen zal je later wel zien. Laat je niet tegenhouden door wat er zou of niet zou kunnen komen”. Een tip die ik zeker zal meenemen!

Ondertussen is het 20h20, hebben we een pauze genomen en kunnen van start gaan met onze eigen ideeën! De interactieve workshop was geleid door Yolan Gielen, vrijwilliger bij Act4Change maar ook industrieel ingenieur met een postgraduaat in innovative engineering en momenteel facilitator bij Vlaanderen Circulair. In de chat van videoconferentie-app Zoom werd een link gepost naar een online conceptboard waar iedereen mee kon doen door digitale post-its te plaatsen met ideeën en opmerkingen. In het begin van de avond kreeg iedereen de kans om zich te plaatsen op een denker-dromer-doener-as en zich snel voor te stellen. Dat was een leuke ice-breaker en test om te zien of iedereen het website probleemloos kon gebruiken. Daarna kregen we de kans om een concrete vraag te kiezen waarover we in groepjes konden brainstormen en oplossingen vinden op de gekozen problematiek. De vragen waren de volgende:


1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met z’n allen duurzaam gaan beleggen?

2. Hoe kunnen we de lokale markten versterken?

3. Hoe kunnen we de problematiek rond sluikstorten aanpakken?

4. Hoe kunnen we naar een landbouwsysteem van de toekomst evalueren?

5. Hoe kunnen we duurzame thema’s op een inclusieve en laagdrempelige manier communiceren?


De indeling in groepjes verliep zeer vlot door het antwoorden op een poll en daarna virtueel gestuurd te worden in individuele break-out rooms van 4 tot 5 personen. (Een speciale shout-out aan Milan Valadou die voor een geruisloos IT-verloop heeft gezorgd!) Samen met mijn groep werkten we rond het thema “lokale markten”. Terug op het interactief conceptboard noteerden we ideeën en kwamen we samen op een manier om lokale producenten te promoten met een (fictief maar doenbaar) plan. Zo snel samen op concrete ideeën komen was zeer inspirerend om er verder iets mee te doen. Helaas kunnen we op twee uur tijd de wereld niet veranderen. Daarom introduceerde Act4Change tegen het einde van de avond een nieuw doe-traject dat in januari zal starten. Het doe-traject is een programma dat loopt over zes maanden waar het de bedoeling is om vaardigheden op te doen door het bijwonen van verschillende workshops en het werken op een op maat gemaakt reëel project met directe duurzame impact. Op twee uur tijd kunnen we de wereld niet veranderen, maar op zes maand misschien wel!


Conclusie: wat onthoud ik van de avond? Ik onthoud dat switchen van offline naar online zeer succesvol kan zijn, dat Act4Change kan helpen in het overwinnen van moeilijkheden om een duurzame draai te nemen in ons leven en dat we met discussies en brainstormen tot veel nieuwe ideeën kunnen komen. Ik zou deze activiteit aanraden aan iedereen die nieuwsgierig is en inspiratie wil opdoen over hoe leven anders kan, met respect voor de natuur, de mens en de samenleving. Ook onthoud ik dat het toch praktisch is om naar leuke evenementen te gaan zonder uit mijn bed te moeten kruipen 😉.



Als je denkt dat zo’n workshop iets voor jou is, schrijf je dan snel in voor de volgende en laatste workshop van het jaar rond duurzaam ondernemen: “Duurzaam ondernemen: van idee tot actie met Nina Spooren” dat plaats zal nemen online, op maandag 14 december 2020, 19u30. Meer info op https://tockify.com/act4changeevents/detail/50/1607970600000


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page