PROJECTPAGINA | BIODIVERSE TUINBRIGADE


Sigrid, Hannah en Marije zijn 3 jonge veranderaars die hebben meegedaan aan de lente editie van Project RAVE, en zijn de bezielers van de biodiverse tuinbrigade. Twee maanden lang hebben ze workshops gevolgd, gebrainstormd, samengewerkt en prototypes gemaakt om van Gent een meer circulair, sociaal, biodivers en klimaatveerkrachtige stad te maken.


Benieuwd naar hun ervaring? Lees hieronder verder!1. STARTPUNT: Welke duurzame uitdaging proberen jullie op te lossen?

Verlies van biodiversiteit is een van de grootste en meest urgente problemen waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde planeet, maar momenteel is die dus ver te zoeken. Op 40 jaar tijd hebben we als mens ervoor gezorgd dat het aantal wilde dieren op aarde met 60 % gedaald is.


Ook in ons versnipperde Vlaanderen gaat de biodiversiteit heel sterk achteruit. Maar als we de tuinen van alle Vlamingen samen nemen (die ongeveer evenveel oppervlakte innemen als al het bos in Vlaanderen), is er wel veel potentieel om fauna en flora aan te trekken. Ons project kadert dan ook binnen SDG 11: duurzame steden en gemeenten.


2. CONCEPT: Welke oplossing stellen jullie voor?

De ‘biodiverse tuinbrigade’ biedt een box aan met verschillende items en hulpmiddelen die die de biodiversiteit verhoogt in de Vlaamse tuinen. Het kan gaan van vetbollen en voederplanken voor vogels tot een bijenhotel, een zaaimix, en zo voort.


We richten ons vooral op mensen die geïnteresseerd zijn in ecologie en biodiversiteit, maar die zelf niet goed weten hoe en wat ze hieraan zelf kunnen bijdragen. We geven de keuze om er een leuke activiteit aan te koppelen door de artikelen in DIY formaat aan te bieden, maar geen nood: als je geen handige harry of creatieve duizendpoot bent kan je voor een customized versie gaan.


Naast de biodiversiteit zijn toegankelijkheid en gebruiksgemak prioriteit nummer 1.3. UITWERKING: Wat hebben jullie gedaan in de afgelopen 2 maanden?

Eerst hebben we ons verdiept in alles wat komt kijken bij een biodiverse tuin, en welke zaken het interessantst zouden zijn om in de box te steken. Daarna hebben we een enquête opgesteld waarin we de box voorstelden en polsten bij de respondenten of ze al dan niet geïnteresseerd zouden zijn in het aankopen van zo’n box. Hier kwam interessante feedback uit voort waardoor we ons idee wat konden verfijnen en aanpassen. Het gaf ons ook heel veel energie om al die positieve reacties te ontvangen!


Het doel dat we voorlopig voor ogen hebben, is het opstellen van een business model dat ons idee duidelijk en gedetailleerd voorstelt, met daarnaast alvast een eerste box met wat items zodat we ook een tastbaar voorbeeld hebben dat we kunnen tonen. We willen met andere woorden een instapklaar project opgezet hebben, dat enkel nog moet worden uitgevoerd.


4. VOLGENDE STAPPEN: Wat gaan jullie doen nadat project RAVE is geëindigd?

Deze blog is uiteraard de ideale kans om nog wat reclame te maken voor de enquête die we maakten. Iedereen is meer dan welkom om ze in te vullen. Al jullie antwoorden zijn echt super nuttig! Op deze manier krijgen we écht een correct beeld van hoe de gemiddelde Vlaming er over denkt natuurlijk. Je vind de weg via deze link: https://forms.gle/icwM2QwxFKswspZo9De gezichten achter het project