top of page

PROJECTPAGINA | BIODIVERSE TUINBRIGADE


Sigrid, Hannah en Marije zijn 3 jonge veranderaars die hebben meegedaan aan de lente editie van Project RAVE, en zijn de bezielers van de biodiverse tuinbrigade. Twee maanden lang hebben ze workshops gevolgd, gebrainstormd, samengewerkt en prototypes gemaakt om van Gent een meer circulair, sociaal, biodivers en klimaatveerkrachtige stad te maken.


Benieuwd naar hun ervaring? Lees hieronder verder!


 

1. STARTPUNT: Welke duurzame uitdaging proberen jullie op te lossen?

Verlies van biodiversiteit is een van de grootste en meest urgente problemen waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde planeet, maar momenteel is die dus ver te zoeken. Op 40 jaar tijd hebben we als mens ervoor gezorgd dat het aantal wilde dieren op aarde met 60 % gedaald is.


Ook in ons versnipperde Vlaanderen gaat de biodiversiteit heel sterk achteruit. Maar als we de tuinen van alle Vlamingen samen nemen (die ongeveer evenveel oppervlakte innemen als al het bos in Vlaanderen), is er wel veel potentieel om fauna en flora aan te trekken. Ons project kadert dan ook binnen SDG 11: duurzame steden en gemeenten.


2. CONCEPT: Welke oplossing stellen jullie voor?

De ‘biodiverse tuinbrigade’ biedt een box aan met verschillende items en hulpmiddelen die die de biodiversiteit verhoogt in de Vlaamse tuinen. Het kan gaan van vetbollen en voederplanken voor vogels tot een bijenhotel, een zaaimix, en zo voort.


We richten ons vooral op mensen die geïnteresseerd zijn in ecologie en biodiversiteit, maar die zelf niet goed weten hoe en wat ze hieraan zelf kunnen bijdragen. We geven de keuze om er een leuke activiteit aan te koppelen door de artikelen in DIY formaat aan te bieden, maar geen nood: als je geen handige harry of creatieve duizendpoot bent kan je voor een customized versie gaan.


Naast de biodiversiteit zijn toegankelijkheid en gebruiksgemak prioriteit nummer 1.



3. UITWERKING: Wat hebben jullie gedaan in de afgelopen 2 maanden?

Eerst hebben we ons verdiept in alles wat komt kijken bij een biodiverse tuin, en welke zaken het interessantst zouden zijn om in de box te steken. Daarna hebben we een enquête opgesteld waarin we de box voorstelden en polsten bij de respondenten of ze al dan niet geïnteresseerd zouden zijn in het aankopen van zo’n box. Hier kwam interessante feedback uit voort waardoor we ons idee wat konden verfijnen en aanpassen. Het gaf ons ook heel veel energie om al die positieve reacties te ontvangen!


Het doel dat we voorlopig voor ogen hebben, is het opstellen van een business model dat ons idee duidelijk en gedetailleerd voorstelt, met daarnaast alvast een eerste box met wat items zodat we ook een tastbaar voorbeeld hebben dat we kunnen tonen. We willen met andere woorden een instapklaar project opgezet hebben, dat enkel nog moet worden uitgevoerd.


4. VOLGENDE STAPPEN: Wat gaan jullie doen nadat project RAVE is geëindigd?

Deze blog is uiteraard de ideale kans om nog wat reclame te maken voor de enquête die we maakten. Iedereen is meer dan welkom om ze in te vullen. Al jullie antwoorden zijn echt super nuttig! Op deze manier krijgen we écht een correct beeld van hoe de gemiddelde Vlaming er over denkt natuurlijk. Je vind de weg via deze link: https://forms.gle/icwM2QwxFKswspZo9


 

De gezichten achter het project


Hannah

Mijn naam is Hannah en ik heb er net een specialisatiejaar duurzaamheid aan de HoGent op zitten. In mijn dagelijks leven ben ik dan ook graag met dat thema bezig. Ik stel mezelf voortdurend de vraag hoe ik mijn leven op een meer duurzame manier kan invullen. Daarvoor ga ik vaak op zoek naar informatie en probeer ik graag nieuwe dingen uit (dat gaat van tofu marineren tot het uittesten van tandpasta-tabletjes).


Ik doe mee aan project RAVE omdat ik graag tot meer impactvolle actie wil overgaan om ook andere mensen te inspireren duurzamer te leven. Ik merk dat er daar toch nog een drempel ligt voor mij. Ik vond het tot nu toe heel inspirerend om het enthousiasme van de andere deelnemers te zien en om elkaars verhalen te horen.



Marije

Ik ben Marije, ik ben 24 jaar en heb net zoals Hannah dit jaar de micro degree duurzaamheid gevolgd. Door een thesis te schrijven over korte keten landbouw en in contact te komen met de Green Office van de UGent, kwam ik er in mijn laatste jaar van mijn masteropleiding immers achter dat duurzaamheid mij heel erg boeit, en begon ik ook steeds meer de nood te voelen om mijn steentje hieraan bij te dragen.


Na een tijdje merkte ik ook dat ik meer wou doen dan enkel mijn eigen voetafdruk verkleinen, maar ik vond het heel moeilijk om zomaar actie te gaan ondernemen. En toen kwam project RAVE op mijn pad! Het heeft me tot nu toe al veel bijgeleerd over mezelf, over hoe kleine stapjes wel degelijk impact kunnen hebben en de inzichten van anderen hebben me ook al heel erg geïnspireerd!



Sigrid

Ik ben Sigrid, 27 jaar en woon in het bruisende Mechelen. Elke woensdag haal ik mijn biologische lokale groentjes in de bib, de auto van mijn ouders deel ik met anderen via dégage en sinds kort ben ik ook deel van het team van kringloopkrachten. Ik hou van het gevoel dat ik met dit alles zelf een bijdrage lever voor de toekomst van onze nakomelingen, en ook anderen met mijn levenswijze kan inspireren! Sinds kort besliste ik om dit door te trekken naar mijn professionele leven, en begon ik als energieverantwoordelijke bij Fix VZW waar ik de Brusselse scholen adviseer rond het duurzaam en ecologisch renoveren van hun gebouwen. Als kers op de vegan brownie is er ook nog een ultieme droom: Het uitbouwen van een coöperatieve belevenissen centrum waarbij permacultuur en regeneratieve landbouw centraal staan en de oogst wordt verwerkt in een plant-based food concept.


Maar hoe zorg je er voor dat je die droom beetje bij beetje verwezenlijkt? Via het RAVE-project onderzoek ik wat me tegenhoudt, wat ik nog nodig heb, waar ik zelf sterk in ben, enzovoort. Gelijkgestemden ontmoeten en onze ervaringen kunnen delen gaf me al massa’s energie, en ik ben super benieuwd om na het het traject te evalueren welke impact ons project op zo’n korte tijd heeft kunnen verwezenlijken.


 

Meer weten over project RAVE? Bekijk de project RAVE startpagina. In de herfst gaat er een nieuwe editie van start in Gent!


Hoe zou jij je stad meer circulair, sociaal, biodivers en klimaatveerkrachtig willen maken? Laat het ons hieronder weten!



- tekst geschreven door Marije, Hannah en Sigrid. Blogpost geschreven door Fay de Haan.










75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page