banner skills lab [Hersteld]_Tekengebied
gezocht: geËngageerde jongeren

We zijn op zoek naar enthousiaste jongeren tussen 18 en 35 jaar oud. Twee maanden lang leer je samen met ons actie te ondernemen om een duurzamere toekomst gewoon zelf waar te maken. 

WAAROM?

Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van onze huidige, onhoudbare manier van leven echt merken. Tegelijk zijn we ook de generatie die in de beste positie zit om hier iets aan te doen!  Maar hoe begin je nu met positieve actie in een wereld die hier vaak nog niet klaar voor lijkt? Hoe ga je om met de overvloed aan informatie, tegenstrijdige prioriteiten, een omgeving die niet in jou of je ideale gelooft, etc? En hoe weet je of wat jij doet ook echt impact heeft?

Jongeren hebben nieuwe competenties nodig, skills die hen helpen om hun drempels te overwinnen en mee RAdicale VERandering (heb je 'm?) in gang te zetten. 

WAT GAAN WE DOEN?

In het kort: wij dagen je uit om echt je toekomst in eigen handen te nemen. Ofwel: we leren je heel concreet hoe je de transitie naar een duurzame wereld mee kan kleuren.

DE SKILLS

Je wordt ondergedompeld in de 8 sleutel-competenties* die je nodig hebt om veerkrachtig te leren denken én doen in een complexe wereld vol complexe (wereld-)problemen.

 

Zo leer je hoe je op een positieve manier kunt reageren op de uitdagingen van vandaag en morgen.

* gebaseerd op de duurzaamheidscompetenties van Wiek, A., Withycombe, L. & Redman, C.L. (2011)

HET PROGRAMMA

Tijdens project RAVE versterk je, op een toegepaste manier, je competenties door er in workshops mee aan de slag te gaan. Vervolgens ga je zelf je eigen verhaal schrijven. Alle acties met impact komen daarvoor in aanmerking. Denk: het opzetten van een buurtmoestuin, een spaaractie om waterverbruik te reduceren, een gespreksavond tussen gemeenschappen in de buurt of een kookworkshop met food waste. 

Geen nood als je geen ideeën hebt voor een project! Voor elk traject kiezen we enkele uitdagingen uit, gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (ofwel SDG's, Sustainable Development Goals) van de VN. 

De uitdagingen van deze editie zijn: 

Wat kunnen we doen om de effecten van geluids-, licht- en luchtvervuiling te verminderen? 

Wat kunnen we doen om

onze steden meer toegankelijk te maken voor de natuur?

Wat kunnen we doen om

de droogte in Vlaanderen tegen te gaan?

In het startweekend nemen we je mee op een ontdekkingsreis waar je jezelf en de wereld op een nieuwe manier leert kennen. Je bouwt een duidelijk beeld op van waar we nu zijn, hoe een duurzame toekomst er zou kunnen uitzien en wat jouw rol in dit verhaal kan zijn. Dit is ons startpunt. 

 

Dan begint het echte werk! De volgende weken leer je 'what it takes' om actie te ondernemen door oplossingen te zoeken rond een van de drie uitdagingen. Daarbij krijg je ook de nodige ondersteuning van jouw persoonlijke RAVE-coach. Samen overwinnen jullie de drempels op je pad. Tegelijk leer je creatief denken, ontdek je hoe je van idee tot actie komt en op welke manier je dit in de toekomst zelf kunt blijven doen.

 

Bij A4C geloven we enorm in de kracht van elkaar versterken en kennis doorgevenWe delen onze verhalen, tips en tricks via de RAVE-blog en hacken de Instagram van Act4Change. Een communicatieworkshop en publiek slotevent kunnen ook niet ontbreken!  

Act4Change is een vrijwilligersorganisatie en ontmoetingsplek voor gelijkgestemde jongeren. Die manier van elkaar collectief te versterken staat ook centraal in project RAVE.

 

Als deelnemer aan Project Rave word je deel van een community. Je kan er terecht voor inspiratie en ondersteuning, het leggen van connecties of om gewoon eens gezellig af te spreken.

 

Heb je het traject afgerond en nog steeds goesting om betrokken te blijven?  Ontwikkel jezelf tot facilitator via onze train-the-trainer workshops. Wie weet sta jij wel mee aan de basis van een van de volgende edities! 

DE COMMUNITY
DSCF1672.JPG
De DETAILS

Data & locaties

Zaterdag 1 mei en het slotweekend van 19-20 juni gaan (corona-proof) live door in Gent. Zolang de maatregelen niet versoepelen, gaan de andere momenten online door. Maar geen nood, het worden geen saaie zoommeetings! 

 • 1 mei     startweekend | zaterdag, live in Gent.

  • sessie 1 : kritish denken & systeemdenken Wandeling "wat is duurzaamheid?"​

  • sessie 2 : Emotionele intelligentie & waardedenken Find your why - Simon Sinek 

  • overheerlijke vegan lunch

 • 2 mei     startweekend | zondag

  • sessie 3: toekomstdenken "hoe kan een duurzame toekomst eruitzien?"

  • sessie 4: toekomstdenken Toekomstdromen omzetten in concrete stappen voor                  vandaag, morgen of over een jaar.

 • 8 mei     project kick of dag

  • sessie 5&6: waardedenken, creativiteit & systeemdenken Project kick-off                                    a.h.v. design sprin​t

 • 20mei    coaching avond | workshop op maat vormgegeven rond drempels overwinnen

 • 3 juni     Coffee with the Future avond

 • 10 juni   sessie 7 inspireren: workshop storytelling (avond)

 • 19 juni   slotweekend | zaterdag, live in Gent. 

  • sessie 8: inspireren & faciliteren pitchen voor elkaar & constructief feedback geven

  • publiek slotevent

  • lunch & avondeten voorzien

 • 20 juni   slotweekend | zondag, live in Gent. 

  • sessie 9: emotionele intelligentie: afsluitmoment in groep rond o.a. constructief samenwerken

  • sessie 10: zelfreflectie en toekomstdenken: reflectiemoment met coach  

 • Aug       terugkomdag, live. Elkaar terugzien, kijken waar we staan zoveel later en de competenties                    opfrissen! Datum samen te bepalen ​

Naast de vaste momenten rekenen we twee tot vier uur per week voor je project, en 2 momenten om af te spreken met je coach.

Prijzen

Om project RAVE te kunnen uitvoeren vragen we een bijdrage die de praktische kosten dekt. De kennis en workshops die gegeven worden krijgen jullie zoals altijd bij A4C gratis.

 

Om iedereen de kans te geven om mee te doen, werken we naast de standaardprijs met een solidariteits-tarief en een sociaal tarief. Het aantal mensen dat kan meedoen aan het sociaal tarief hangt af van het aantal inschrijvingen aan het solidariteidstarief.

 • Solidariteitstarief     350euro    bedrijven en private sponsorhelden

 • Standaard tarief       250euro     

 • Sociaal tarief            150euro    Studenten, werkzoekenden, ...

 
 
IK SCHRIJF ME IN!

Je kunt je nu inschrijven via Eventbrite. We contacteren je zo snel mogelijk na je inschrijving voor een check-in gesprek. 

Niet zeker of je alle data kunt maar wil je graag meedoen? Vormen deze tarieven een drempel voor jou om mee te doen? Of heb je nog andere vragen? Stuur een mailtje naar fay@act4change.be en we bekijken samen wat er mogelijk is! 

 

WIL JE ONS STEUNEN?

Zelf geen tijd om mee te doen maar ben je wel fan van ons initiatief?  Voor onze activiteiten zijn wij in ruime mate aangewezen op project subsidiëring en sponsorhelden. Elke bijdrage is welkom! 

 

​Rekeningnummer: BE54 8903 6424 1697 met vermelding "ik steun". Vermeld ook je email adres, we brengen je graag op de hoogte hoe we jouw bijdrage inzetten!

© 2020 by Act4Change, privacyverklaring