© 2019 by Act4Change, privacyverklaring

The Oasis Learning Village: een terugblik

November 28, 2019

​   - Awakening our resourcefulness to live together - 

De Oasis Learning Village heeft veel mooie en intense leerervaringen opgeleverd, die we graag met jou delen; als partner, als deelnemer en als hevig believer in deze geweldige community building practice.

Dit door de EU ondersteund Erasmus + -project liep van 17-28 mei 2019 in het Duitse Bad Gandersheim, georganiseerd door 6 Europese partnerorganisaties Ideen³, ELOS Foundation, GOTEO, Act4Change, Comunitazione, OZ Združenie PRE LEPŠÍ ŽIVOT (Association for a Better Life) en het lokale gemeenschapscentrum KLARO (Diakonie Braunschweiger Land).

 

26 deelnemers uit Spanje, Nederland, Italië, Slowakije, België, Duitsland kwamen samen voor een 10-daagse actie-leren training gebaseerd op de Braziliaanse methodiek Oasis Game ontwikkeld door Instituto ELOS voor mobilisatie van de gemeenschap en empowerment van de gemeenschap. De Oasis Game brengt een buurt samen om gezamenlijk een gemeenschapsproject te dromen, plannen en implementeren met als doel het versterken van een gemeenschapszin, sociale cohesie, inclusie, zelfeffectiviteit en zelfinitiatief.

 

De leeruitwisseling bood ruimte om samen gemeenschappelijke uitdagingen in jeugdwerk en sociaal werk in Europa te verkennen, zoals werken met diversiteit, integratie van mensen met een vluchtelingenachtergrond en revitalisering van plattelandsgebieden.

 

Gedurende de 10 dagen ondergedompeld in de prachtige stad Bad Gandersheim werden de deelnemers uitgedaagd om de lokale gemeenschap te mobiliseren door het oase proces te volgen van het luisteren naar, mede ontwerpen en hand in hand realiseren van collectieve dromen met zijn inwoners. 3 dromen werden gerealiseerd in 2 dagen hands-on: een grote gemeenschappelijke tuin, 'optimistische banken' om elkaar te ontmoeten en positieve gesprekken te voeren en een pop-up woonkamerevenement op een openbaar plein. De Oasis-methode bood de deelnemers een learning-by-doing ervaring om hands-on strategieën te ontwikkelen om samen de huidige uitdagingen aan te gaan en te leren over gemeenschapsmobilisatie en empowerment.

 

 

Wil je graag meer te weten komen over de Oasis Game? Misschien wil jezelf een Oasis Game mee organiseren? Contacteer ons op dieter@act4change.bea

From your doorstep, to the world 

 

Inspired by the dreaming step in an oasis game, Act4Change developed a workshop where youngsters dream about their more sustainable world en reflect on what the hurdles are to take action. Act4Change uses the results to support youngsters better in their process to take initiative.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oasis learning village – awakening our resourcefulness to live together

 

Building on the blogs about learning to belief, cooperate and holding diversity, these are all only useful if we put it into action, manifest it into something tangible. Read further

 

 

 

 

 

 

OASIS a action-learning journey

 

I exercise my appreciative gaze in my neighbourhood, looking at the things around me and trying to discover beauty. It strikes me, as I didn’t notice some of the beauty before. Tree trunks, flowers, the sparkling of the river, even bridges hold beauty when you take the time to discover. Read further

 

 

 

How can we be together in diversity?

 

The second biggest learning we passed through was the need to learn to cooperate. The fact that this disbelief was slowly replaced by belief was through a strong experience of cooperation. Read further

 

 

 

 

OASIS learning village – do we need village life to learn to live again


Our assumption in applying it in a small-town village context was that we work with a context in which we could explore and experience more deeply the saying ‘it takes a village to raise a child’. This saying invites us all to be educators and responsible to create a positive environment for growth. Although it speaks of a child, my conviction is that the child represents us all here. Although the program took place in an actual village setting, what really came through to me was that ‘it takes a village life approach, to raise us all’. Read further

 

Dreams?! Stepping out of the comfort zone


Today is day 3. We have been out to the community before, we have walked the streets of Bad Gandersheim blindfolded yet hearing, smelling and feeling this pretty town, we have talked to total strangers out on these streets. We found many beauties, made connections and had challenging conversations as well. But today it’s different.…. Read further

 

Review: Oasis Learning Village

 

From dream to reality on two weekends, this challenge was presented to the residents of Bad Gandersheim in Germany and guests from 6 EU countries. Many said the first it is not possible – and were quite surprised what power arises when many people of different origins and ages tackle a common challenge. Read further

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

The Oasis Learning Village: een terugblik

November 28, 2019

1/4
Please reload

Recente berichten

August 13, 2018

March 31, 2018

Please reload

Archief