top of page

Verkenners-activiteiten

Het Verkenners-traject uitgelegd:

Een leertraject voor mensen die zich willen oriënteren in het duurzaamheidslandschap. 🌍

Via inspirerende activiteiten en ontmoetingen ontdek jij wat jouw impactvolle rol kan worden in de wereld van morgen!

Iedereen kan vrij deelnemen aan deze activiteiten zonder het hele traject te moeten doorlopen. Door deel te nemen aan meerdere activiteiten, verwerven Verkenners verschillende duurzaamheidscompetenties. Onze leercirkel met 8 duurzaamheids-competenties is de rode draad van dit traject. Door meer activiteiten mee te doen neem je dus je eigen leerproces meer in handen!

Klik hier om te kijken naar de activiteiten!

DE SKILLS

Je wordt ondergedompeld in de 8 sleutel-competenties* die je nodig hebt om veerkrachtig te leren denken én doen in een complexe wereld vol complexe (wereld-)problemen.

 

Zo leer je hoe je op een positieve manier kunt reageren op de uitdagingen van vandaag en morgen.

Elke activiteit van het Verkenners-traject is gebaseerd op minstens 2 duurzaamheidscompetenties.

* gebaseerd op de duurzaamheidscompetenties van Wiek, A., Withycombe, L. & Redman, C.L. (2011)

Competentiecirkel_versie1.png
De activiteiten
Activiteiten

Zie je iets waar je aan wil deelnemen? Schrijf je dan zeker in om zeker te zijn van een plaats!

  • Zondag 5 maart | Klimaatcafé | Ontdekken

Woede, angst, rouw, maar ook hoop, activisme en diepere verbondenheid: de klimaatcrisis en het biodiversiteitsverlies maken heel wat los. In de media worden deze thema’s vaak ofwel technisch ofwel politiek besproken, maar voor gevoelens lijkt er weinig plaats. Gents MilieuFront, Act4Change en Klimaatcontact organiseren zo nu en dan een klimaatcafé. Dat is een kringgesprek waar je gevoel en je persoonlijke verhaal centraal staan, en waar je in contact komt met anderen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door ervaren gespreksbegeleiders. Er zijn geen experten, er is geen advies: alles draait rond delen en ontmoeten. Omdat we het gesprek in beperkte groep voeren, vragen we om vooraf in te schrijven. De toegang is gratis, maar als je je inschrijft, rekenen we er ook echt op dat je komt.

Locatie: Theater Box, Pijndersstraat 16.

Tijdstip: Welkom vanaf 14u, we beginnen om 14.30u en ronden af om 17u.

klimaatcafe.JPG
  • Woensdag 22 maart | Climate Fresk kaartspel | Verdiepen

Climate-Fresk.png

Understand climate change in 3 hours! Een leuke en collaboratieve workshop om het klimaatsysteem te ontdekken! We ontdekken 42 kaarten die de verschillende  componenten van de klimaatverandering voorstellen en werken samen om oorzaak-gevolgrelaties vast te stellen, onder toezicht van begeleider Mark Bollen die bijkomende inzichten verschaft en voor een vlotte communicatie zorgt. ​ Inzicht in het klimaatprobleem leidt tot actie en het aanvaarden van verandering. Door Climate Fresk te spelen leer je de grondbeginselen van de klimaatwetenschap en begrijp je collectief de structurele veranderingen die doorgevoerd moeten worden, om te beginnen bouwen aan een duurzame wereld.

Locatie: Turnhoutsebaan 92, 2140 Antwerpen. BorGerHub. 

Tijdstip: 10u - 13u

Ik schrijf me in
  • Vrijdag 24 maart | CWTF: Versmelten van spiritualiteit en activisme | Yannick De Strycker | Ontdekken & Veranderen

Belmundo Festival '23 heeft dit jaar als thema: "Recht op actie(voeren)" en daar kan Act4Change niet bij ontbreken! "Koffie met de toekomst. Of koffie in de toekomst? Slechts mogelijk wanneer de koffieplant niet uitsterft en de mensheid evenmin. De mens als soort probeert op dit moment tot wasdom te komen en daarmee een waardige plek in te nemen naast alle andere soorten op Aarde. Als dat niet lukt, zal de mensheid vroegtijdig verdwijnen. Als dat wel lukt, kunnen ook in de toekomst mensen nog koffie drinken, met gezoem van insecten en vogelgezang op de achtergrond. Feest! Voor steeds meer mensen is het leven geen feest. De eindjes aan mekaar knopen of gewoonweg overleven is de dagelijkse realiteit. Anderen hebben dan weer de luxe en verantwoordelijkheid om actie te ondernemen voor een rechtvaardige wereld. Vertragen en verstillen kan helpen om aandachtig te blijven bij de ernst en diepte van de sociale en ecologische crisis, zonder te vervallen in apathie, depressie of burn-out. Daarom gaat Yannick met jullie in gesprek over het samenkomen van activisme en spiritualiteit. Wat als innerlijk en uiterlijk activisme pas volledig tot hun recht komen dankzij elkaar, net zoals het in- en uitademen of eb en vloed? Misschien kunnen de ongeborenen in de toekomst dan nog samen koffie drinken, verhalen vertellend over deze unieke en spannende tijden! Yannick (hij/hem) is facilitator Actieve Hoop, bestuurslid bij het Instituut voor Aandacht en Mindfulness, rebel bij Extinction Rebellion en vormingsbegeleiding bij Scouts en Gidsen Vlaanderen." Geïnspireerd geraakt tijdens het lezen van deze tekst? Reserveer je (gratis) plaats nu!

Locatie: De Meubelfabriek 18 Meibloemstraat 9000 Gent

Tijdstip: 18u - 19u30

BelmBelmundo Yannick De Strycker.png
  • Zaterdag 22 april | Futureproof thinking | Verdiepen & Inspireren

Wat moet er in je rugzak zitten als je de jungle van morgen intrekt? De workshop "Futureproof Thinking" is een interactief en energiek verhaal over welke toekomstvaardigheden jij of jouw organisatie nodig heeft om te kunnen omgaan met de uitdagingen van de toekomst. Hoe kunnen we toekomstbestendig worden in ons denken, handelen en in onze cultuur? Hoe kunnen we ons richten op de juiste dingen en deze dan ook op de juiste manier aanpakken? Voor wie? Bedrijven, organisaties en gemeenschappen die een toekomstbestendige mindset willen ontwikkelen en daarbovenop de vaardigheden & methoden om met de uitdagingen van morgen om te gaan.

Locatie: Antwerpen. De exacte locatie wordt spoedig onthuld.

We zijn momenteel bezig met het afronden van de details voor deze activiteit. Blijf op de hoogte door onze website regelmatig te bezoeken voor updates!

Ik schrijf me in
deer.JPG
  • Zaterdag 13 mei | Klimaat kompas: Welke koers kiezen we?
    Met Pieter Boussemaere en Steven Vromman | Ontdekken & Verdiepen

Binnenkort vind je hier meer uitleg over!

Locatie: Maakleerplek, Leuven.

Partners voor dit event: Transitie Vlaanderen en Impact Festival

537731_303592.webp
  • Zondag 21 mei | Bosbad of Shinrin-YokuOntdekken

Shinrin-yoku is een Japanse term die vertaald wordt als "bosbad" of "bosdouchen". Het is een unieke manier om te ontspannen, je gezondheid te verbeteren en tegelijkertijd te genieten van de prachtige natuur. Gids Valérie Carrette begeleidt je door het bos en nodigt je uit om te rusten, te ademen en te voelen. Door te luisteren naar het geluid van de vogels, te voelen hoe de bladeren tegen je huid aan wrijven en te ademen in de geurige boslucht, verbind je je met de natuur en voel je je opgeladen en hernieuwd. Op zondag 21 mei nodigen wij je uit om deel te nemen aan ons Shinrin-yoku bosbad met Act4Change. Laat je leiden door onze ervaren gids en ontdek de kracht van de natuur. Dit is een unieke ervaring die je niet wilt missen!

Locatie: Mollendaalbos in regio Leuven.

We zijn momenteel bezig met het afronden van de details voor deze activiteit. Blijf op de hoogte door onze website regelmatig te bezoeken voor updates!

Ik schrijf me in
Groep_Bosbad (1).jpg
DSCF1672.JPG
Project RAVE in 4 woorden.png
Met Steun van Departement Omgeving - Vlaamse Overheid
partner_dept-omg-lw.png
WIL JE ONS STEUNEN?

Zelf geen tijd om mee te doen maar ben je wel fan van ons initiatief?  Voor onze activiteiten zijn wij in ruime mate aangewezen op project subsidiëring en sponsorhelden. Elke bijdrage is welkom! 

 

​Rekeningnummer: BE54 8903 6424 1697 met vermelding "ik steun". Vermeld ook je email adres, we brengen je graag op de hoogte hoe we jouw bijdrage inzetten!

Nieuwsbrief
bottom of page