top of page
Vernieuwers-opleiding

Je wil graag actie ondernemen, maar ondervindt drempels om te beginnen? Of je wil starten met een concreet duurzaam of sociaal idee? In de vernieuwers-opleiding leer je jezelf als ondernemer beter kennen en krijg je de juiste handvaten en duurzaamheidscompetenties om te gaan van idee naar concept naar realiteit.

 

De 3 pijlers van de vernieuwers-opleiding:

 

Connectie, 

 

Maak connectie met jezelf en anderen. Leer je eigen waarden kennen en waarom je wil ondernemen. Leer gelijkgezinden kennen en bouw je netwerk op binnen duurzaamheid.

 

Innovatie, 

 

Leer de beginselen van hoe je een idee vorm geeft tot realiteit aan de hand van design methodologieën. 

duurzaamheid,

 

Scherp je duurzaamheidscompetenties aan en leer systeemdenken binnen een regeneratief kader.

P1000401.jpg

Iets voor jou?

De wereld heeft nood aan ondernemende mensen die onze planeet radicaal willen en kunnen veranderen naar een duurzame en sociale samenleving.

Ben jij iemand die:

 • vanuit connectie met zichzelf actie wil ondernemen

 • andere gelijkgestemden wil leren kennen

 • goesting heeft om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken maar niet goed weet waar te beginnen en/of een beginnend duurzaam of sociaal (business) idee heeft

 • duurzaamheidscompetenties wil aanscherpen

 • wil leren ideeën vorm geven en in de realiteit zetten

 • veel goesting heeft om bij te leren van experts

Waarom?

Waarom de vernieuwers-opleiding volgen?

De Vernieuwers-opleiding, dat is 10 jaar Act4Change ervaring in connectie, innovatie en duurzaamheid gebundeld in 1 traject.

Connectie, 

Het kan soms eenzaam voelen om de weg naar duurzaamheid te bewandelen. Maar je bent niet alleen. Er zijn veel gelijkgestemde individuen die ook streven naar een duurzame toekomst en graag willen samenwerken en kennis willen delen.


Act4Change zorgt voor een veilige en dynamische omgeving waarin je gelijkgezinden leert kennen. Samen kunnen jullie ideeën uitwisselen, hulpbronnen delen en elkaar helpen bij het oplossen van uitdagingen. Bovendien biedt een netwerk van gelijkgestemde ondernemers de mogelijkheid om samen te werken aan projecten en initiatieven die een positieve impact hebben op de samenleving.

In het weekend veerkracht en tijdens de persoonlijke coaching maak je connectie met jezelf en kijk je naar wat jou drijft om te ondernemen en welke persoonlijke vaardigheden en eigenschappen je wil ontwikkelen, zoals leiderschap, communicatie en zelfvertrouwen.

 

Innovatie

Tal van vernieuwers zitten met een resem aan ideeën, maar de stap tot uitvoering is vaak groot. Door middel van persoonlijke coaching en workshops worden jouw drempels tot ondernemen in kaart gebracht en ontwikkel je de juiste competenties om van start te gaan.

​Onze experts geven je methodieken en tools mee om je idee uit te werken. Aan de hand van de Design Thinking methodologie leer je je uitdaging concreet maken, ideeën te genereren en tot een concreet prototype te komen.

 

Op het einde van je traject heb je je idee getest en heb je een duidelijke visie en strategie.

duurzaamheid,

Als Vernieuwer is het belangrijk dat je effectief impact maakt met wat je doet. 

Act4Change leert je met behulp van methodes als Theory of Change en The Doughnut economy om je ideeën af te toetsen in een breed duurzaam kader. Zo leer je een duurzaamheidsstrategie op te zetten die past bij jou en je doelstellingen en leer je systemisch denken.


We helpen je je duurzaamheidscompetenties verder te ontwikkelen. Hiervoor kijken we naar het model van Wiek, A., Withycombe, waarvan elke competentie wordt aangeraakt.

duurzaamheids-competenties

Je wordt ondergedompeld in de 8 sleutel-competenties* die je nodig hebt om veerkrachtig te leren denken én doen in een complexe wereld vol complexe (wereld-)problemen.

 

Zo leer je hoe je op een positieve manier kunt reageren op de uitdagingen van vandaag en morgen.

* gebaseerd op de duurzaamheidscompetenties van Wiek, A., Withycombe, L. & Redman, C.L. (2011)

Competentiecirkel_versie1.png
wie ging je voor?

Act4Change inspireerde in het verleden de oprichters van Bolt (energie delen) en Project Dubbel (circulaire mode) en WOW Food (catering met voedseloverschotten). Deze Vernieuwers hebben hun idee systemisch benaderd en zorgen ervoor dat ze met hun activiteiten correct omgaan met mensen en samenleving en binnen de ecologische grenzen blijven. 

 • Bolt doet dit door duurzame energie lokaal te consumeren en zo de toegevoegde waarde die gecreëerd wordt zo lokaal mogelijk te verankeren. 

 

 • Project dubbel focust vooral op het circulair maken van de mode-industrie, waar zowel werkomstandigheden als ecologische uitdagingen een grote impact hebben.

 

 • WOW Food zet in op efficiëntere inzet van voedseloverschotten, waardoor de ecologische impact van voedselverlies wordt beperkt. Een efficiënter gebruik van voedsel kan er ook voor zorgen dat er voor iedereen voldoende voedsel is.

Ben jij de volgende vernieuwer?
wat, wanneer?
Wat, wanneer?

Periode: april - juni 2023

 • 9 vaste Contactdagen 

 • 3 Persoonlijke coaching momenten 

 • 1 vrijblijvende Samenwerkdag

Praktisch
Praktische info

Locatie:

 • Verschillende locaties in Gent en Antwerpen

 • BROEI -​​​​ Nieuwland 65  9000 Gent

  • BROEI is een doe- en denkplek voor de nieuwe generatie. We zitten samen met 33 andere inspirerende organisaties in deze co-working space.

  • Dit is onze vaste uitvalbasis, de meeste activiteiten vinden hier plaats

  • Op wandelafstand van station Gent-Dampoort

 • Weekend - TBA (in de rust en natuur)

Aantal plaatsen:

 • max 15 personen per cyclus

Prijs (incl. BTW):

Dit traject heeft normaal een prijs van € 1100. Dankzij de steun van departement omgeving van de Vlaamse overheid kunnen we het traject goedkoper aanbieden:

 • Standaardtarief:      € 300

 • Tegemoetkomingstarief:     € 200

          (student, werkloos, andere reden)

 • Steuntarief: € 400

       (door jouw donatie kan iemand aan tegemoetskomingtarief meedoen)

Inclusief: Toegang tot alle workshops, weekend met overnachting, persoonlijke coaching, catering & toegang tot het A4C netwerk.

Liever de volgende editie in september meedoen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je als eerste op de hoogte! 

Wat na dit Vernieuwers-Traject?

Na dit traject wordt je opgenomen in de community van Act4Change. Hiermee krijg je toegang tot een netwerk van vernieuwers met diverse profielen en coaches waarmee je ideeën kunt pingpongen en die je kunnen helpen bij de uitwerking van je idee.

Vragen?

Met Steun van Departement Omgeving - Vlaamse Overheid
partner_dept-omg-lw.png
bottom of page