top of page
Vernieuwers-opleiding

Word een duurzame innovator met de Vernieuwers-opleiding!

Wil je graag actie ondernemen? Maar ondervindt drempels om te beginnen? In onze vernieuwers-opleiding leer je jezelf beter kennen en krijg je de juiste innovatie-handvaten en duurzaamheidscompetenties om te gaan van idee naar concept naar realiteit.

Iets voor jou?

De wereld heeft nood aan ondernemende mensen die onze planeet radicaal willen en kunnen veranderen naar een duurzame en sociale samenleving.

Ben jij iemand die:

 • Droomt van het omzetten van jouw en anderen hun ideeën in duurzame actie?

 • Op zoek is naar professionele methodieken om complexe uitdagingen op te lossen?

 • Een verlangen heeft om impact te creëren en systemisch te leren werken?

 • Graag een community van innovatoren wil leren kennen?

 • Goesting heeft om concrete maatschappelijke uitdagingen aan te pakken?

 • Kortom: Wil jij een duurzame innovator worden?​

Als je volmondig "ja" hebt geantwoord op deze vragen, dan is de Vernieuwers-opleiding precies wat je zoekt!

De Vernieuwers opleiding uitgelegd

De Vernieuwers opleiding uitgelegd

Nu bekijken
Waarom?

Waarom de vernieuwers-opleiding volgen?

De Vernieuwers-opleiding, dat is 10 jaar Act4Change ervaring in duurzaamheid, innovatie en community gebundeld in 1 traject.

 • Ontwikkel de juiste vaardigheden: Werf innovatie- en duurzaamheidscompetenties aan die je in staat stellen om complexe uitdagingen in kaart te brengen en op te lossen.

 • Word onderdeel van een gemeenschap: Sluit je aan bij de Act4Change-community en bouw een netwerk op van gelijkgestemde 'changemakers' die samenwerken aan een betere wereld.

 • Leer van experts: Profiteer van een professionele startopleiding in innovatie-methodologieën, gegeven door ervaren trainers.

 • Praktijkgerichte ervaring: Krijg directe oefenkansen tijdens een échte duurzame uitdaging en ontwikkel zo zelfvertrouwen en vaardigheid in een veilige omgeving.

 • Persoonlijke begeleiding: Krijg de kans om je eigen uitdagingen en ideeën voor te leggen aan een persoonlijke coach.

 • Vergroot je impact: Leer strategisch denken en systemisch werken en stimuleer zo maximale positieve verandering met minimale effort.

Deze opleiding is speciaal ontworpen voor mensen zoals jij, die de wereld willen helpen transformeren naar een duurzame en sociale samenleving. Leer de krachtige methodieken van Act4Change kennen die complexe maatschappelijke uitdagingen aanpakken.

Maar het gaat verder dan dat. Het gaat ook om de gemeenschap. Sluit je aan bij een netwerk van gedreven vernieuwers die klaar staan om samen te werken aan radicale verandering. Ontmoet gelijkgestemde mensen die, net als jij, de wereld een mooiere plek willen maken.

Ik schrijf me in!

Programma
Cursusoverzicht

Periode: september - december 2023

Tijdens 3 halve weekends en 1 pitching-workshop leer je hoe je kan innoveren op maatschappelijk belangrijke thema's. Aan de hand van personal coaching krijg je de mogelijkheid om je eigen ideeën aan te brengen en hier feedback op te krijgen.

Personal coaching:
 

Vijf vrijdagnamiddagen op 6/10, 13/10, 10/11, 24/11, 01/12. Telkens van 13u30 tot 17u30.

De coaching sessies duren 1 uur maximaal. Je kan aanvragen om deze online te laten doorgaan.

Prijs
Prijs en inschrijving

Prijs (incl. BTW):

Dit traject heeft normaal een prijs van € 1100. Dankzij de steun van departement omgeving van de Vlaamse overheid kunnen we het traject goedkoper aanbieden:

​​

 • Standaardtarief: € 450

 • Heb je veel motivatie om deel te nemen maar ligt de prijs te hoog voor jou? Geen probleem. Laat het ons zeker weten via mail of het inschrijvingsformulier en we bekijken samen hoe je toch kan deelnemen.

Inbegrepen: In dit bedrag zitten de 3 halve weekends opleiding, de professionele begeleiding, catering, de 5 persoonlijke coachingmomenten, community-activiteiten en de afsluitende netwerkdag inbegrepen.

 

max. 15 personen per cyclus

Deadline inschrijvingen is 22/09/2023.

Inschrijven

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact met ons op of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

wie ging je voor?

Act4Change inspireerde in het verleden de oprichters van Bolt (energie delen) en Project Dubbel (circulaire mode) en WOW Food (catering met voedseloverschotten). Deze Vernieuwers hebben hun idee systemisch benaderd en zorgen ervoor dat ze met hun activiteiten correct omgaan met mensen en samenleving en binnen de ecologische grenzen blijven. 

 • Bolt doet dit door duurzame energie lokaal te consumeren en zo de toegevoegde waarde die gecreëerd wordt zo lokaal mogelijk te verankeren. 

 

 • Project dubbel focust vooral op het circulair maken van de mode-industrie, waar zowel werkomstandigheden als ecologische uitdagingen een grote impact hebben.

 

 • WOW Food zet in op efficiëntere inzet van voedseloverschotten, waardoor de ecologische impact van voedselverlies wordt beperkt. Een efficiënter gebruik van voedsel kan er ook voor zorgen dat er voor iedereen voldoende voedsel is.

Testimonials Project RAVE

Testimonials Project RAVE

Nu bekijken
Ben jij de volgende vernieuwer?
FAQ
 • Wat is de Vernieuwers-opleiding?
  De Vernieuwers-opleiding is een traject waarin je leert om op een duurzame manier actie te ondernemen. Je krijgt training, oefenkansen en feedbackmomenten om je vaardigheden te ontwikkelen en te leren hoe je tot oplossingen kan komen voor complexe maatschappelijke uitdagingen.
 • Voor wie is de Vernieuwers-opleiding bedoeld?
  De opleiding is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheidsthema's en graag willen leren innoveren om actie te ondernemen. Als je de wens hebt om ideeën in de wereld te zetten en samen te werken aan radicale verandering, dan is deze opleiding geschikt voor jou.
 • Welke methodieken zal ik leren?
  Je zal het innovatiekader van design thinking leren. Hierbij worden verschillende methodieken en tools aangeraakt. Zoals: Dubble diamond; Gebruikersonderzoek: Stakeholdermapping, Persona's, customer journey, assumptie-analyse; Ideation-methodieken: Idee-generatie en -selectie; Prototyping en testing: Hypothese-analyse, prototyping-tools; Pitching-tool.
 • Welke competenties zal ik leren?
  Kritisch denken en reflectie, Systeemdenken, Toekomstdenken, Emotionele intelligentie, Creativiteit, Waardedenken, Storytelling
 • Moet ik al ervaring hebben met bepaalde methodieken om deel te nemen?
  Nee, ervaring is niet vereist. De Vernieuwers-opleiding is juist bedoeld om je de nodige vaardigheden bij te brengen en je te begeleiden in het innoveren. Je krijgt een professionele startopleiding en voldoende oefenmomenten om vertrouwen op te bouwen.
 • Zijn de weekends met overnachting?
  Voor de halve-weekends wordt er geen overnachting voorzien. Indien nodig kunnen we je wel helpen zoeken naar een slaapplek.
 • Is eten inbegrepen?
  Er wordt tijdens de halve-weekends zowel vrijdag en zaterdag lunch voorzien.
 • Wat als we niet alle dagen kunnen?
  Je kan een dag of weekend overslaan, maar je mist dan wel bepaalde tools uit de innovatie-toolbox en specifieke duurzaamheidscompetenties. De sessies zijn zo vormgegeven dat je op het einde van het traject alle sleutelcompetenties hebt geleerd. We raden aan om zeker de 3 halve weekends en het slotevenement 'Changemakers Unite' deel te nemen. Indien je er toch eens niet kan bij zijn, laat het dan op voorhand weten zodanig we hier rekening mee kunnen houden.
 • Zijn de persoonlijke coachings digitaal of live?
  De persoonlijke coachingsessies op vrijdagnamiddag kunnen zowel live in BROEI (Nieuwland 69, Gent) of online doorgaan. We plannen op voorhand max. 1u coaching/namiddag in.
 • Met welk concrete maatschappelijke uitdagingen gaan we aan de slag? 
  We gaan samen met andere organisaties uit het veld werken rond verschillende thema's: Duurzaamheidsplatform Safe(er)-spaces Het 3e thema is nog een verassing
 • Kunnen we met ons eigen idee aan de slag?
  Tijdens de 3 halve-weekends werk je samen op een gemeenschappelijke thema dat wij hebben geselecteerd. Zo leren we je de competenties aan en passen we de geleerde tools direct hands-on toe. Binnen dit thema kan je je eigen ideeën bijdragen. Daarnaast kan je van de persoonlijke coach momenten gebruik maken om de vertaalslag te maken van de geleerde tools naar je eigen idee. Zo kan je feedback vragen over andere thema's of ideeën.
 • Wat zijn de kosten van de Vernieuwers-opleiding?
  De kosten variëren, afhankelijk van het tarief dat voor jou van toepassing is. Het Early Bird-tarief is €300 tot en met 31 juli, het standaardtarief is €450. Heb je veel motivatie om deel te nemen maar ligt de prijs te hoog voor jou? Geen probleem. Laat het ons weten via mail of het inschrijvingsformulier en we bekijken samen hoe je toch kan deelnemen.
 • Hoe wordt ik deel van de community?
  Als je je inschrijft wordt je sowieso deel van de Act4Change community en wordt je ook uitgenodigd op community-activiteiten zoals boswandelingen, interessante lezingen of een weekend veerkracht. Daarnaast heeft Act4Change een breed netwerk partnerorganisaties aan wie we je kunnen doorlinken.
Met Steun van Departement Omgeving - Vlaamse Overheid
partner_dept-omg-lw.png
bottom of page