top of page
  • Elisa

Ulex-inspiratie tijdens de lockdown (III)

Bijgewerkt op: 21 jul. 2021


Solidariteit en privilege

 

Eén van de sessies tijdens de cursus Sociale Permacultuur ging over “decolonisation & solidarity”. Eén van de principes hierbij is om privilege te herkennen en te begrijpen. De meesten onder ons zijn blank, hoogopgeleid en niet arm. We moeten stilstaan bij onze positie en beseffen dat het belangrijk is om de quarantaine niet te verbloemen als een periode van bezinning en zelfontdekking. Veel mensen hebben het momenteel namelijk moeilijk, zowel financieel als op gezinsvlak. Tijd hebben om te lezen, tekenen, fietsen,... is een belangrijk privilege tijdens deze crisis.

Een andere sessie ging over de “transition movement”, waarvoor drie principes zijn. Het hoofd (i) is verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie om beslissingen te nemen, de hand (ii) staat in voor praktische manifestatie en het hart (iii) is belangrijk voor de innerlijke transitie, het creëren van ruimtes voor relaties en samenzijn. Sommige mensen maken van deze periode gebruik om meer tijd te spenderen in het hoofd, door te lezen, documentaires te bekijken,... Andere mensen gebruiken de tijd om nieuwe dingen te leren, te tekenen... Eventuele vrije tijd gebruiken om dingen te doen die je altijd al wou doen, is waardevol. Maar, het mag geen verplichting worden. Het is vooral belangrijk om je jezelf af te vragen wat goed voelt en daarop in te zetten, ongeacht wat andere mensen doen.

Deelname aan de Ulex training werd mogelijk gemaakt door Erasmus+ financiering.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page